Hyllar nya tjänsten: Är en “win-win” för alla

Publicerad 25 april 2019 kl 10.33

En lösning som ger tryggare medarbetare. Så beskriver Charlie Eldh, vd hos Flens Byggmaskiner, möjligheten att förbätta sina medarbetarens ekonomi.

Det är en “win-win” för alla, säger han.

Skapar mervärden i anställningen

När Moank, som första aktör i Sverige, tidigare i år lanserade en tjänst där kunderna kan sänka sina låneostnader med hjälp av sin arbetsgivaren, nappade Flens Byggmaskiner. Genom detta får låntagaren lägre ränta och dessutom stöd i sin ekonomiska planering.

“Vi kände att det var intressant. Om företaget kan hjälpa till att skapa mervärden i anställningen är det positivt, både för den anställde som kan återbetala sina lån på ett rimligt sätt och för oss som får en tryggare medarbetare, säger Charlie Eldh.”

I upplägget gör arbetsgivaren inga ekonomiska åtaganden. Det enda som sker är att betalningen dras direkt från den anställdes lön.

“Det är en viktig faktor till att vi är med, som arbetsgivare varken kan eller bör man ta någon risk eller ansvar för den enskildes ekonomi. Däremot kan man underlätta på olika sätt, säger Eldh och fortsätter: Det är absolut värt att lägga den lilla tiden det tar att administrera detta första gången. Sedan sköter det ju sig själv, det är ingen administrativ börda.”

En “win-win”

Eldh jämför Moank Lånet med “pc-reformen” på 1990-talet, då svenskarna fick möjlighet att leasa datorer via jobbet till en rimlig kostnad:

“Eftersom arbetsgivaren var med på ett hörn var leverantörerna trygga och kunde lämna ut produkterna, det är egentligen samma sak här då banken kan ge bättre villkor. ”

Vad tycker era anställda om möjligheten att ta Moank Lånet via jobbet?

“Jag upplever att de är positiva. Vi kan hjälpa till så att de känner större trygghet över sin ekonomi, det får dem att må bättre privat och vi får en anställd som mår bättre på jobbet.”

Förbättra den finansiella
hälsan på arbetsplatsen

Spår succé framöver

I USA och Storbritannien är den här typen av lånelösningar populära sedan flera år tillbaka. Eldh tror att vi kan få se en ökning av Moank Lånet i framtiden:

“Om man ska ha bra företag så behövs det ett bra samhälle och då måste vi bidra till våra anställda. Det här är ju ingen förmån ur statens synvinkel utan helt enkelt en process som förbättrar möjligheterna för den enskilde. Jag tror också att arbetsgivare, i konkurrensen om arbetskraft, måste titta på vilka mervärden de kan skapa för att bli attraktiva och detta är ett sätt.”

På Moank använder vi cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.