Verktyg, guider och tips på hur du kan hantera din ekonomi bättre

Så här kan du ta kontroll över din ekonomi:

Ekonomisk buffert

Det bästa sättet är att bygga upp en akutfond eller buffert. Vetskapen om att det finns pengar att falla tillbaka på om en oväntad kostnad skulle dyka upp är en viktig del i att ta kontroll över sin ekonomi.

Lär dig skapa en budget

Att veta hur mycket pengar som kommer in varje månad och hur mycket kostnader du har är fundamentalt. Genom att se över alla dina utgifter lär du dig vad du lägger pengar på. Då är det även lättare att upptäcka onödiga kostnader som t.ex. prenumerationstjänster du inte längre använder.

Odla din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är nyckeln till lån med bra villkor. Var försiktig med att ta för många kreditupplysningar och betala dina räkningar i tid.

Se över dina lån

Det är viktigt att ha kontroll på de eventuella lån som finns. Gå igenom dem och se över villkoren. Det kan vara värt att se om lån med dåliga villkor kan flyttas eller förhandlas om.

Få lönen att räcka längre med en enkel hushållsbudget

Med en budget får du enkelt en överblick över dina utgifter och ser vart pengarna tar vägen. Viktigast är att göra en budget som sträcker sig över flera månader eftersom vissa räkningar inte kommer varje månad. Då kan du skapa en buffert som klarar även de mer ansträngda månadssluten. Ett enkelt sätt är att avsätta pengar för olika utgifter:

 • Hyra, el och vatten är fasta bostadskostnader som återkommer varje månad.
 • Abonnemangskostnader som gym, telefon och streamingtjänster.
 • Rörliga kostnader som luncher, kläder och nöjen.

Läs våra kunders berättelser

Hyllar nya lånet: “Är en “win-win” för alla”

En lösning som ger tryggare medarbetare. Så beskriver Charlie Eldh, vd hos Flens Byggmaskiner, möjligheten att koppla sina anställdas privatlån till lönen via Moank. – Det är en “win-win” för alla, säger han.

Tips innan du ansöker om ett lån

De flesta människor hamnar i en situation då man är i behov av att låna pengar. Det kan vara för att finansiera ett bostadsköp, renovera hemma, åka på en semester, eller täcka en oförutsedd utgift. Innan du ansöker om ett lån så finns det ett par saker du bör tänka igenom. Vi finns också här för att besvara de frågor du kan tänkas ha.

 1. Låna inte mer än du behöver

  Det kostar alltid att låna pengar. Som alla andra inköp du gör bör du fundera, behöver jag verkligen låna? Kan jag vänta med att göra inköpet och istället spara ihop pengarna? Det viktiga är att inte låna mer än du behöver.

 2. Läs lånevillkoren

  Det är viktigt att du förstår vad ditt lån kommer att kosta och vad det innebär för din ekonomi. Vissa långivare kanske har en låg ränta, men tar istället ut avgifter vilket ofta brukar stå i det finstilta. När du jämför olika långivare bör du jämföra den effektiva räntan. Även andra aspekter som kan vara viktigt för dig bör tas i beaktning, t ex hur enkelt det är att lösa lånet i förtid, finns det möjlighet att få lägre ränta, osv.

 3. Gör en enkel budget

  Din ekonomiska situation underlättas om du har koll på dina inkomster och utgifter. När du tar ett lån får du tillfälligt mer pengar, men dessa ska sedan betalas tillbaka. Fråga dig vilket utrymme du har i din ekonomi, klarar jag av att betala tillbaka lånet?

Slå ihop dina smålån och spara
tusenlappar i månaden

Vad är skillnaden mellan nominell och effektiv ränta?

Den som lånar pengar betalar ränta och den som lånar ut pengar får ränta. Ränta är priset på pengar. Den som lånar får en möjlighet att använda pengarna idag medan den som lånar ut inte kan använda sina pengar idag.

Nominell årsränta är den procentandel av lånet som du ska betala till långivaren varje år. Du måste också räkna in alla avgifter och antal gånger du betalar – det är då du får den effektiva räntan och vet vad det faktiskt kostar att låna.

Hur kan ett dåligt kreditbetyg påverka dig?

Kreditvärdighet är ett mått på någons förmåga att betala sina skulder.

En långivare bedömer kreditvärdigheten utifrån ett kreditbetyg. För att få ett bra kreditbetyg, underlättar det med en stabil inkomst och att du betalar dina räkningar i tid – eftersom betalningsanmärkningar påverkar kreditbetyget negativt.

Även för stora skulder påverkar kreditbetyget negativt. Därför ska man alltid försöka amortera på sina skulder och inte söka lån i onödan. Varje gång någon tar en kreditupplysning på dig, kan ditt kreditbetyg försämras, därför ska du undvika att söka lån hos för många kreditgivare. Undvik helst att köpa på avbetalning, det är samma sak som att ta ett lån.

Med ett riktigt dåligt kreditbetyg kan det bli svårt att hyra en bostad, teckna ett telefonabonnemang eller få ett lån. Med ett bra kreditbetyg får du en större valfrihet och dessutom lägre ränta om du behöver ta ett lån.

Förbättra ditt kreditbetyg

En bra kreditvärdighet ger dig många fördelar. Framförallt om du behöver låna pengar underlättar det om du har en god kreditvärdighet. Långivare bedömer din kreditvärdighet genom att sätta ett kreditbetyg på dig. För att förbättra ditt kreditbetyg bör du tänka på följande:

 1. Betala dina räkningar i tid

  Har du krediter som du sköter och betalar i tid får du ofta ett bättre kreditbetyg. Om du betalar dina räkningar för sent finns en risk att du får en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogdemyndigheten påverkar ditt kreditbetyg negativt. Genom att sätta betalningar på autogiro undviker du enkelt att betala försent.

 2. Minska dina skulder

  För stora skulder påverkar ditt kreditbetyg. Försökt alltid att amortera på dina skulder så förbättra du även din kreditvärdighet.

 3. Sök inte krediter i onödan

  Varje gång du ansöker om en kredit eller lån så finns en risk att du försämrar ditt kreditbetyg. Försök istället att samla dina lån hos en kreditgivare som du tycker är bra. Färre krediter ger dig ett bättre kreditbetyg

 4. Undvik att köpa på avbetalning

  Att köpa på avbetalning är samma sak som att ta ett lån. Behöver du låna till ett köp är det ofta bättre att vända dig till en långivare istället för att köpa på avbetalning då villkoren ofta kan vara ganska luriga.

 5. Stadig inkomst eller sparbuffert

  En stadig inkomst är ofta bättre ur ett kreditperspektiv då det ökar möjligheterna att betala tillbaka ett lån. Kreditbetyget tar hänsyn till storleken och utvecklingen av din inkomst. Har du en oregelbunden inkomst bör du ha en liten större sparbuffert för oförutsedda utgifter.

Kommande funktioner

Budgetverktyg

Onlinekurser

Quiz

Påverka din ränta

Vill du ha hjälp med att få bättre koll på din vardagsekonomi?

Vi hjälper dig med allt från rådgivning om din ekonomiska situation till att lägga om dina nuvarande lån med mer fördelaktiga villkor. Tillsammans skapar vi förutsättningarna för en trygg och sund ekonomi och tar fram en lösning anpassad för dig.

Öppettider vardagar kl. 13h00 - 18h00