Verktyg, guider och tips på hur du kan hantera din ekonomi bättre

Så här kan du ta kontroll över din ekonomi:

Ekonomisk buffert

Det bästa sättet är att bygga upp en akutfond eller buffert. Vetskapen om att det finns pengar att falla tillbaka på om en oväntad kostnad skulle dyka upp är en viktig del i att ta kontroll över sin ekonomi.

Lär dig skapa en budget

Att veta hur mycket pengar som kommer in varje månad och hur mycket kostnader du har är fundamentalt. Genom att se över alla dina utgifter lär du dig vad du lägger pengar på. Då är det även lättare att upptäcka onödiga kostnader som t.ex. prenumerationstjänster du inte längre använder.

Odla din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är nyckeln till lån med bra villkor. Var försiktig med att ta för många kreditupplysningar och betala dina räkningar i tid.

Se över dina lån

Det är viktigt att ha kontroll på de eventuella lån som finns. Gå igenom dem och se över villkoren. Det kan vara värt att se om lån med dåliga villkor kan flyttas eller förhandlas om.

Få lönen att räcka längre med en enkel hushållsbudget

Med en budget får du enkelt en överblick över dina utgifter och ser vart pengarna tar vägen. Viktigast är att göra en budget som sträcker sig över flera månader eftersom vissa räkningar inte kommer varje månad. Då kan du skapa en buffert som klarar även de mer ansträngda månadssluten. Ett enkelt sätt är att avsätta pengar för olika utgifter:

  • Hyra, el och vatten är fasta bostadskostnader som återkommer varje månad.
  • Abonnemangskostnader som gym, telefon och streamingtjänster.
  • Rörliga kostnader som luncher, kläder och nöjen.

Läs våra kunders berättelser

Så sänkte Edita räntan från 20 till sex procent

Från kostnader på ungefär 5500 kronor i månaden till en tusenlapp – bara genom att slå ihop sina smålån till ett enda. När högstadieläraren Edita Pupovci Larsson tog hjälp av bankutmanaren Moank märktes det i plånboken.

Hyllar nya lånet: “Är en “win-win” för alla”

En lösning som ger tryggare medarbetare. Så beskriver Charlie Eldh, vd hos Flens Byggmaskiner, möjligheten att koppla sina anställdas privatlån till lönen via Moank. – Det är en “win-win” för alla, säger han.

Slå ihop dina smålån och spara
tusenlappar i månaden

Vad är skillnaden mellan nominell och effektiv ränta?

Ränta är den ersättning du betalar för att låna. Nominell årsränta är den procentandel av lånet som du ska betala till långivaren varje år. Du måste också räkna in alla avgifter och antal gånger du betalar – det är då du får den effektiva räntan och vet vad det faktiskt kostar att låna.

Hur kan ett dåligt kreditbetyg påverka dig?

Kreditvärdighet är ett mått på någons förmåga att betala sina skulder.

En långivare bedömer kreditvärdigheten utifrån ett kreditbetyg. För att få ett bra kreditbetyg, underlättar det med en stabil inkomst och att du betalar dina räkningar i tid – eftersom betalningsanmärkningar påverkar kreditbetyget negativt.

Även för stora skulder påverkar kreditbetyget negativt. Därför ska man alltid försöka amortera på sina skulder och inte söka lån i onödan. Varje gång någon tar en kreditupplysning på dig, kan ditt kreditbetyg försämras, därför ska du undvika att söka lån hos för många kreditgivare. Undvik helst att köpa på avbetalning, det är samma sak som att ta ett lån.

Med ett riktigt dåligt kreditbetyg kan det bli svårt att hyra en bostad, teckna ett telefonabonnemang eller få ett lån. Med ett bra kreditbetyg får du en större valfrihet och dessutom lägre ränta om du behöver ta ett lån.

Kommande funktioner

Budgetverktyg

Onlinekurser

Quiz

Påverka din ränta

Vill du ha hjälp med att få bättre koll på din vardagsekonomi?

Vi hjälper dig med allt från rådgivning om din ekonomiska situation till att lägga om dina nuvarande lån med mer fördelaktiga villkor. Tillsammans skapar vi förutsättningarna för en trygg och sund ekonomi och tar fram en lösning anpassad för dig.

Öppettider vardagar kl. 13 - 17

På Moank använder vi cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.